A chocolate + banana bread.
Chocolate Banana Bread
114 g Butter
1/2 cup gula halus
1/2 cup gula perang
2 biji telor (gred A/B)
10 biji pisang montel or pisang berangan (mashed) - 2biji ketepikan
1 tsp vanilla ess / pisang ess- saya x boh pun,bau pisang dah kuat
300g tepung gandum + whole wheat flour - saya guna tepung gandum
1 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam
3 tbsp serbuk koko
1/4 cup susu cair tin
cara-cara :
Panaskan oven 170 darjah dan alaskan loyang berukuran 10x10 or loyang macam dalam gambar saya ni..x tau berapa ukuran nya, saya beli kt IKEA. Tepung + baking powder + baking soda + serbuk koko, diayak.
Putarkan butter + gula halus + gula perang + hingga pucat sedikit.Kemudian boleh la dimasukkan telor satu per satu.
Setelah sebati, masukan pisang + garam + bahan ayak + susu cair. Gaul hingga sebati dan mesra.
Ssetelah itu, tuangkan dalam loyang yang telah siap dialas. Akhir sekali potong pisang lebih tadi dan susun pisang atasnya dan tabur coklat chip or coklat rice, ikut selera masing-masing.
Kemudian bakar kek dengan suhu 170 darjah selama 1 jam atau hingga masak, ikut tahap kepanasan oven anda. SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment